Oppsummer med en ordsky

Mange akademiske fag er teksttunge. For en student eller utenforstående, kan det være vanskelig ved slutten av en forelesning, et foredrag eller en artikkel å sitte igjen med en klar forestilling om hva som var essensen av innholdet. Hva med å bruke en ordsky som hjelpemiddel?

Hva er en ordsky?

En ordsky (eng. word cloud) er en sammenstilling av ord. Du forer en tekst til et program, programmet plukker ut de mest brukte ordene og viser dem slik at jo oftere ordet nevnes, jo større er bokstavene. Wordle lager flotte ordskyer, som du kan tilpasse etter behov: farge, font, størrelse med mer.

Her er en ordsky som oppsummerer en artikkel jeg skrev sammen med Inger Grøndal og Gunnar Schei: The Natives are Restless. Higher Education and the Culture of the Digital Natives.

 

Hva kan man bruke ordskyer til?

Ordskyer brukes til å anskueliggjøre innholdet i en tekst. Når du bruker Wordle i undervisningen, kan du enkelt visualisere tekster som rapporter, artikler og foredrag. Men det stopper ikke der. Forskningsresultater (data) og søkeresultater er eksempler utenfor prosasjangeren. Hva slags tekster har du behov for å oppsummere, illustrere eller gjøre mer tilgjengelige?

Godt tips

Brukte den her, artig måte å illustrere på:
http://blogg.uio.no/mn/ifi/innovasjonsteknologi/content/puster-lettet-ut

 

 

Godt eksempel!

 Takk for kommentar -- fint å se Wordle i praksis på UiO!

Så gøy!

Så gøy!

Skriv ny kommentar

  • Internettadresser og e-postadresser konverteres til lenker automatisk.
  • Automatisk linjeskift

Mer informasjon om formateringsvalgene

CAPTCHA
Dette spørsmålet er for å sjekke om du er et besøkende menneske.
Fill in the blank