Studentopptaket 2012: Yngrebølgen skyller inn over oss

Nylig kom tallene fra Samordna opptak som viser at rekordmange søker høyere utdanning. Aldri tidligere har så mange søkt gjennom samordna opptak og aldri før har UiO mottatt så mange søkere. 17 373 kommende studenter har satt UiO på toppen av sin prioriteringsliste. Dette bekrefter at vi oppfattes som et attraktivt universitetet å studere ved.

Mest gledelig av alt er at vi får størst økning til realfag, informasjonteknologi og lektorprogrammet. Den kommende studentene har oppfattet signalene fra institusjonene, men ikke minst har de oppfattet hvor mulighetene ligger. Vi kan derfor imøtese en positiv utvikling for fagretninger som har hatt vanskelige år.

Lete i statistikken
Å gå gjennom søkertallene kan være like interessant som å se de store linjene.

Det er spesielt gledelig å se at antall primærsøkere til kjemiprogrammet vokser, instituttleder Svein Stølen skriver om dette i bloggen sin. Det er gode søkertall for geofag, noe instituttleder ved Institutt for geofag skriver i sin blogg. Og tysk studieretning opplever en økning på 120 prosent. Dette er tall som vanskelig sier noe om store nasjonale trender, ettersom fagene i utgangspunktet er små, men det er uansett gledelige nyheter.

Det er også gladmeldinger fra Teologisk Fakultet. Dekan Trygve Wyller omtaler søkningen til fakultetet som ”historisk” og påpeker at det for første gang på 90 år nå er flere søkere til profesjonsstudiet på Teologisk Fakultet enn til Menighetsfakultetet.

Det er mye interessant å lese i søkertallene. Så er du interessert i å se hva Norges nye studentgenerasjon søker kan du selv lete i statistikken til samordna opptak.

Søkerstorm på Universitetet i Oslo from Oslo Student-tv on Vimeo.