Kunnskap Oslo premierer kunnskap om Oslo

Betydningen av universiteter og høyskoler for by- og regionutvikling er like vanskelig å måle som å overvurdere.

I går var jeg på besøk på Högskolan i Borås, sammen med resten av styret i Universitets- og Høgskolerådet (UHR). På veien til Högskolan kjørte vi forbi det nye og særpregede hovedkontoret til Gina tricot. Vi er inne i et distrikt der tekstiler er viktig næringsvei. Og vi møter en høyskole som har utdanning innen tekstiler som sitt viktigste og mest profilerte satsingsområde. Høyskolen er bokstavelig talt godt innvevd i det lokale næringsliv. Det er ikke vanskelig å se skolens betydning for regionens utvikling.

Midt under møtet i Borås tikker det inn melding fra mitt eget universitet om at styret i Kunnskap Oslo har vedtatt å dele ut tre priser til Oslo-forskning. Hovedprisen går til to forskere fra Høgskolen i Oslo som har forsket på demografi, flerkulturelt fellesskap og verdiskaping som utfordring for politisk styring og velferdsutvikling. Prisene for beste forskningsbidrag fra mastergradsstudenter går til to studenter med masteroppgaver fra Universitetet i Oslo. Den ene oppgaven dreier seg om skoleprestasjoner blant norske, pakistanske og vietnamesiske innvandrere og etterkommere. Den andre oppgaven viser at innvandrerungdom har et reflektert forhold til egen identitet og storsamfunnets stereotypier om dem.

Premiene er en gave fra Oslo kommune og deles ut etter vurdering av egen fagkomité.

Finansbyråd Kristin Vinje er styreleder for Kunnskap Oslo. I pressemeldingen skriver hun:

- Oslo er en by i sterk vekst, og vi ønsker kunnskapsbaserte innspill om hvordan vi kan legge til rette for en god utvikling i et flerkulturelt fellesskap. Disse vitenskapelige arbeidene er alle på hver sine måter svært relevante for fremtidig politikkutforming i Oslo kommune. Alliansen Kunnskap Oslo og Oslo kommune ønsker med dette å premiere strategisk og policyrelevant Oslo-forskning.

Vi er glade for det gode samarbeidet som er etablert med Oslo kommune og for at kommunen vet å verdsette den forskningen som utføres ved Universitetet i Oslo og de andre kunnskapsinstitusjonene i Oslo-regionen. Oslos utvikling vil være et tema i vårt 200-årsjubileum.

Betydningen av forskning og høyere utdanning for by- og regionutvikling må være et viktig element i den kommende utredningen av den samfunnsøkonomiske avkastning av norsk forskning (se tidligere blogg).

Kunnskap Oslo er en allianse av 33 kunnskapsinstitusjoner i Oslo og har som mål å posisjonere Oslo som et nasjonalt og internasjonalt kunnskaps- og beslutningssentrum.