februar 2012

Vakre ligninger: Bølgeligningen

Bølgeligningen er en kort og enkel ligning med stor betydning. Det går knapt en dag uten at vi har nytte av den. Det er nok å snakke, for når lyden fra munnen din brer seg ut så følger den bølgeligningen. Det samme gjør lyden fra høyttaleren på radioen. Men heldigvis trenger vi ikke tenke på det sånn til daglig.

Noe av det mest fascinerende med denne ligningen er at den gjelder for så mange tilsynelatende helt forskjellige områder. Den gjelder for akustikk som nevnt, men også for radio og lys som er en helt annen type bølger.

Les mer på kollokvium.no

[Og hvis det er noen som lurer på hvor inspirasjonen til fortellingen om hvor mange radiodingser du møter på en dag kommer fra så kan de jo sjekke Mortens blogg]

Er all digital lyd god? Hør en gang til

Omtrent alle systemer for overføring av lyd er nå blitt digitale. Dessverre betyr ikke det at de er gode eller ikke kan forbedres. Her er en rangering av digitale lydsystemer fra dårlig til god som tar med alt fra CD-er til DAB og mobiltelefon. Les Mer »

Burde jeg si "Hva var det jeg sa" om DAB?

For litt over ett år siden skrev jeg at det i 2008 var helt uaktuelt for NRK med DAB+ i Norge, men at man i 2010 hadde byttet mening og snakket om en oppgradering til DAB+. Da ble også forskjellen mellom DAB+ og DAB omtalt som bare å være en programvareoppdatering. 

For litt før dette, fra sommeren 2010, hadde andre begynt å introdusere stasjoner på DAB+ i det norske nettet, først i Oslo og fra våren 2011 også i riksnettet. Nå ser det ut til at NRK kommer etter, for 8.2.2012 skrev Aftenposten (Arve Henriksen) "NRK har allerede varslet at de innen 2017 legger alle sine digitale radiokanaler over på DAB+."

Det kan nok være at NRK ser på det som en programvareoppdatering, men det er ikke slik for radiolytteren. Dagens Næringsliv (Knut Selsjord) bemerket helt riktig samme dag "Drøyt 250.000 digitale DAB-radioer blir etterhvert stumme når NRK og de kommersielle konkurrentene satser på enda en ny sendestandard." Les Mer »

|
Merket med Lyd, DAB, NRK, presse

Hvor dypt kan du synge?

En måte å komme i nyhetene på er å stille umulige krav. Hva med å komponere et stykke som må ha en sanger som kan synge lavere toner enn noen andre? Det er det Paul Mealor har gjort med stykket De Profundis - "Fra dypet roper jeg til deg, Herre"- en kjent tekst fra Salme 130. Det er jo en tittel som ber om dype toner kan man vel si.

Stykket krever en sanger som klarer en dyp E, hvis nå en slik sanger finnes da, for det er jo ikke sikkert. Men i hvertfall er nyheten i mange nyhetsmedier, bl.a. i BBC. Selv plukket jeg den opp fra Aftenposten.

Nå ble jeg litt nysgjerrig selv på hvor lavt dette egentlig er, så jeg måtte lage noen lydeksempler. De er satt inn i tabellen under som er orientert ut fra en liste over de dypeste hvite tangentene på piano. Les Mer »

|
Merket med audio