desember 2011

Tid for kalenderreform?

Rundt nyttår hvert år så kommer forskjellige lure forslag opp om reform av kalenderen. Vår kalender med 7-dagers uker, varierende lengde på månedene og skuddår passer liksom ikke inn i vår strømlinjeformede rasjonelle verden. Det de fleste irriterer seg mest over er nok at ikke samme dato havner på samme ukedag hvert år. 

Det som trigget denne bloggposten er at jeg leste artikkelen "Proposed New Calendar Would Make Time Rational" basert på et tweet fra Espen Andersen 30.12. Forslaget går ut på en syklus med to måneder á 30 dager og så en tredje måned med 31 dager. Det gir 364 dager pr år så med passende mellomrom legges det til en hel uke. Hver dato får samme dag.  Les Mer »

Backstage naturvitenskap - kollokvium.no

Jeg tenkte jeg skulle anbefale en ny naturvitenskapelig bloggside som ble startet i sommer: kollokvium.no. Initiativtakere og pådrivere er Jostein Kristiansen, post doc i astrofysikk og Bjørn Samseth, partikkelfysiker på Cicero. I tillegg er det kommet med fire andre skribenter, hvorav jeg er én av dem.

Sidene har oppnådd en bra leserkrets og med dette vil jeg gratulere med det 50. innlegget som ble publisert i kveld.

Dagbladet har gjort en avtale med kollokvium.no så noen av artiklene derfra er også blitt brukt på deres nettavis. Les Mer »

Insentivmidler for forskning - legg ned hele greia!

Mellom 34 201 kr og 102 602 fikk universitetet i år for hver publikasjon. Dette er penger som er ment å skulle stimulere til økt forskning - forskningsinsentivmidler som det så fint heter. Det telles og regnes for å beregne disse midlene. Men vi lurer jo på hvorfor.

For i år fikk vi som forskere på vårt institutt til disposisjon omtrent 1200 kr for hver publikasjon og neste år skal det visst bli mindre. Det betyr at over 96% ble betalt i "skatt" til deler av virksomheten som vi har liten innflytelse over og som bare indirekte påvirker forskningen.  Les Mer »