august 2011

Æresdoktorat til Richard Dawkins?

Richard Dawkins er en av vår tids mest feirede, men også mest kontroversielle forskere. Jeg synes professor Ola Didrik Saugstad også uttrykker min undring over at Dawkins skal få æresdoktorat når han skriver:  

"Dawkins som forresten blir æresdoktor ved Universitetet i Oslo i neste uke, har etter min mening et fundamentalistisk forhold både til vitenskap og religion når han bruker argumenter fra naturvitenskapen for å motbevise Guds eksistens."

Saugstad skrev dette i Vårt Land 31. august og også i innledningen til noe som er blitt en lang diskusjon på Verdidebatt.no og der undertegnede også stakk hodet fram. En diskusjon som på Twitter ble karakterisert slik: "@ervl: Hvem sa at nettdebatter ikke kan være seriøse? Her diskuteres tro og vitenskap m/ temperatur og humor. Og noen feilskjær".

Men jeg får bare konstatere at jeg sammen med Saugstad antageligvis er i mindretall på UiO ;)

Bilde fra Wikipedia Commons ved Matthias Asgeirsson.

1631 km på en lading

Da er det kanskje på tide å få litt mer tro på elbiler: "Schluckspecht E" som er blitt bygget av et team fra Høgskolen i Offenburg i Tyskland har satt ny verdensrekord for lengste distanse på én lading.

Les Mer »

Husker du printere med ¥ og ¢?

De av oss som har levd med IT-systemer en stund har minner fra dengang printere hadde problemer med 'ø' og 'Ø' og skrev ¢ og ¥ i stedet. Dette er så mange år siden at min overraskelse var ganske stor da jeg i sommer fikk en kvittering med akkurat disse symbolene på.

Det var et nostalgisk minne fra en frustrerende tid da datasystemer var orientert ut fra bokstavene i det engelske alfabetet og våre norske bokstaver var litt sære. Men det må være mer enn ti år siden - kanskje så mye som tjue - siden sist jeg så det. Det var vel tilbake til den tiden da matriseskriverne regjerte.

Teknologien i kassa-apparater beveger seg nok ikke så fort som i andre datasystemer. Det var vel noe med for få bit i representasjonen av tegn, men jeg kan ikke huske at det var det samme problemet med de andre særnorske bokstavene.

Men vår tid har jo sine egne utfordringer og frustrasjoner når det gjelder menneske-maskin grensesnitt. Se bare på denne lystige videoen av en som vil være lovlydig ved å betale på en av Flexus-automatene i Oslo: Han trykker som en gal, men automaten ser bare ut til å gjøre narr av ham. Det minner jo om denne parodien på amerikanske stemmemaskiner fra 2004-valget: Voting machine (Bush vs. Kerry).

L¢vsteken smakte forresten godt, så det var et vellykket BES¥K på alle måter!

En god uke for forskning

Denne uka var en god uke for vår forskning. Vi opplevde å få to artikler akseptert i Journal of the Acoustical Society of America på én og samme dag. Det er en av de mest ansette journalene i dette feltet og noe slikt har jeg aldri opplevd før og kommer vel neppe til å oppleve igjen. Så derfor får mine lesere ha meg unnskyldt av jeg bare må skryte litt av det!

Det er vårt arbeid med modellering av demping av ultralyd og lyd i kroppsvev (som i medisinsk ultralydavbildning og elastografi) som har slått til. Det nye vi har kommet med er å vise at bruk av ikke-heltallige deriverte i partielle differensialligninger passer målingene bedre enn andre modeller, og at slike modeller kan utledes fra grunnleggende fysikk. Det innebærer bruk av den halvte deriverte, og den deriverte av orden 1.1 osv, i tillegg til de vanlige første og andre deriverte. Les Mer »

22. juli 2011

Dette er en dag som vil bli husket lenge i Norge, den dagen da det utenkelige skjedde. Hver enkelt må nå få tid til å ta inn over seg denne hendelsen og kanskje har mange også behov for å distansere seg litt fra alle ekspertuttalelsene og finne sin egen reaksjonsmåte og vei videre.  

Hendelsen har først og fremst en moralsk side men det er lett å fortviles over de mange tekniske mulighetene som var med og gjøre det mulig også:

  • Hvorfor er det så lett å lage bomber med enkelt tilgjengelige materialer?
  • Hvorfor er så mange effektive våpen så lette å få tak i?