september 2010

Mer DAB og mindre lokalradio

Utredningen "Norske lokalradioer ved overgang til digital kringkasting" er akkurat kommet. Min gjennomgang bekrefter dessverre inntrykket av at digitalisering av lokalradioen betyr kroken på døra for en stor del av de minste lokaradioene. Les Mer »

|
Merket med Lyd, DAB, NRK, lokalradio, radio

Vinyllydens revansj

Hvorfor synes så mange at lyden på vinylplater er best når digitalformatet objektivt sett skårer bedre på alle viktige mål for lydkvalitet? For hva er for eksempel LP-ens dynamikk på 60-70 dB i forhold til de nærmere 100 dB som en CD kan skilte med?

Likevel gikk Aftenposten nylig så langt som til å bruke uttrykket "Vinylens revansj" om den sterke veksten i salget av vinylplater.  Les Mer »

Professor og "professor"

Kollegaer ved NTNU reagerer på Kunnskapsdepartementets nye retningslinjer for lokal professorbedømmelse og sier at det kan bli for lett å bli professor (Universitetsavisa 21. september). Derfor tar de til orde for at NTNU bør sikre seg så kvaliteten i hvert fall blir ivaretatt der. 

Lokal professorbedømmelse er det motsatte av prosessen ved vurdering av  doktorgrader. Der er vi heldigvis pålagt alltid å ha med et utenlandsk medlem i komiteen for å sikre at vi ikke lager en lokal doktorgradsstandard (§13 i forskrift for doktorgrad). Les Mer »

Mobilnettet nede igjen

I går var Netcoms mobilnett nede i Oslo og Akershus, for noen helt fra tidlig morgen til kl 13.50. Også Telenor er utsatt for slikt, bl.a. ble mobile betalingsterminaler slått ut i august, og mobilnettet falt ut noen timer i 2008.

Vi er så avhengige av disse nettene at det skaper store problemer når de faller ut. Som oftest er det én feil i én sentral som slår ut et stort område, fordi arkitekturen i nettene er så veldig sentralisert. Les Mer »

Der GPS ikke virker

Denne uka er jeg på International Conference on Indoor Positioning and Indoor Navigation i Zürich. Konferansen handler om at vi ønsker posisjonering innendørs på samme måte som GPS gir utendørs. Innendørs er scenariene så forskjellige at det er mange ulike teknologier som bidrar til å gjøre denne posisjoneringen mulig og det er det konferansen handler om. Les Mer »

Friskt pust fra antikken

Det er ikke så mye naturvitere pleier å bry seg om antikken. Aristoteles og Ptolemaios' verdensbilder og fysikk ble vi ferdig med på 15-1600-tallet, og det er vel bare matematikere som Pytagoras og Euklid som står igjen. Men i Aftenposten i dag slår Janne Haaland Matlary, professor på dette mangfoldige Universitetet i Oslo, et slag for karakterbygging gjennom det klassiske europeiske dannelsesprogram. 

Under tittelen "Ikke bare trene kroppen" sier hun "Det er enorm opptatthet av fysisk trening i Norge, men null interesse for etisk trening." Les Mer »

DAB, lokalradio og 1981

1981 er et viktig årstall for å forstå de utfordringene norsk radio står overfor. Da kom landets første nærradiostasjon på lufta, og det er også det året da arbeidet med det som etterhvert ble DAB-standarden kom i gang.

Nær- eller lokalradioer spilte ikke så stor rolle på 80-tallet så det var de store nasjonale kringkasterne som stod bak arbeidet med DAB. Det er da også behovet til disse kringkasterne som preger den løsningen de kom fram til. Visjonen var at man skulle kunne kjøre med bil gjennom et helt land og høre på den samme stasjonen hele veien. Ganske så motsatt av den nærhet til lytterne i et geografisk avgrenset område som en lokalradio står for. Les Mer »

Kunsten å skrive en forskningsartikkel

Tittelen er med vilje litt misvisende for det å skrive en god artikkel er ikke egentlig noen kunst hvis du har et godt forskningsresultat. Det er dét å få det som kan være en kunst. I stedet vil jeg si at det å skrive godt er et håndverk som best læres gjennom øvelse.

Her er noen tips som jeg har plukket opp gjennom årene etter å vært med på å skrive mer enn 150 artikler, etter å ha vært reviewer i flere journaler samt å være medredaktør i en internasjonal journal. De viktigste delene å fokusere på er sammendraget, introduksjonen og konklusjonen. Resten av artikkelen er da mer eller mindre gitt og vil derfor ikke bli dekket her. Les Mer »